De AEX-index in Amsterdam is maandag met verlies de handel uitgegaan. Ook elders in Europa kleurden de koersborden overwegend rood. Beleggers deden het rustig aan in afwachting van het kwartaalcijferseizoen, dat later in de week op gang komt. In Duitsland wisten energiereuzen RWE en E.ON de aandacht op zich gericht na de uitkomsten van de zogenoemde stresstest van de energiesector in het land.
Op Beursplein 5 sloot de AEX-index 0,4 procent lager op 440,05 punten. De MidKap zakte 0,3 procent tot 658,58 punten. De beurzen in Parijs en Londen verloren tot 0,7 procent. De DAX in Frankfurt won 0,2 procent.
Het Duitse ministerie van Economische Zaken liet afgelopen weekeinde weten dat de vier grote Duitse energiebedrijven voldoende geld hebben gereserveerd om de kosten te dekken van de ontmanteling van hun kerncentrales en het opruimen van atoomafval. De beursgenoteerde bedrijven E.ON en RWE stegen respectievelijk 5 en 9,4 procent.
Philips
In de AEX was Unilever, dat donderdag de boeken opent, met een winst van 1,6 procent de grootste stijger. Kunstmestproducent OCI sloot de rij met een verlies van 3,3 procent.
Philips leverde 0,7 procent in. Het elektronicaconcern ziet zijn financieel directeur Ron Wirahadiraksa vertrekken naar cementreus LafargeHolcim. Abhijit Bhattacharya wordt de nieuwe financiële topman van Philips. De wisseling van de macht komt twee weken voor de presentatie van de kwartaalcijfers.
Bier
Bierbrouwer SABMiller verloor in Londen 1,3 procent. Anheuser-Busch InBev (AB InBev) is bereid zijn overnamebod op het moederbedrijf van Grolsch te verhogen. 's Werelds grootste brouwer zou daarmee omgerekend krap 95 miljard euro overhebben voor de mondiale nummer twee. De koers van AB InBev kwam in Brussel nauwelijks in beweging.
In Londen verloor Glencore meer dan 6 procent aan beurswaarde. Het grondstoffen- en mijnbouwbedrijf gaat twee kopermijnen, in Chili en Australië, verkopen om zijn schuld terugbrengen. Volkswagen won in Frankfurt 1,8 procent, ondanks een verlaging van de kredietstatus bij kredietbeoordelaar S&P.
De euro was bij de slotbel 1,1363 dollar waard, tegen 1,1365 dollar bij sluiting van de Europese beurzen op vrijdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 2,1 procent naar 48,61 dollar. Brentolie werd 1,7 procent goedkoper en kostte 51,78 dollar per vat.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl